Hvordan navngir du karakterer i din novelle

Det er en grunn til at visse karakterer synes å  passe perfekt inn i sine omgivelser. Navn er skreddersydd til sin sjanger, sin tidsperiode og sine omgivelser, og flyktige lesere vil ikke tenke nøyere over dem. På den annen side, tenk hvor malplassert det ville høres ut for en krigsherdet ridder besatt av hevn over sin livslange fiende, som svinger sitt bredsverd og sier: “når det truende gapet til livet etter døden hilser deg, fortell dem at Per Slåssesen har sendt deg”. Den har bare ikke den samme noble klangen som Kalasag the Protector eller Leon Schwerter, og heller ikke tanken bak. Uansett om du skriver en fantasy, en moderne novelle, eller et gripende drama, så trenger ikke det å finne opp navn på karakterer være verken tidkrevende eller stresskapende.

Skap din verden før dine karakterer

Med sivilisasjonens fremgang, er også kulturen under forandring. Vanlige navn er snart erstattet med nye navn, og kommer aldri tilbake på moten. Et samfunns tidsperiode, situasjon og generelle historie er med på å avgjøre hva et barn vil bli navngitt. Bor din karakter i nærheten av en elv eller et hav? Hvilken sosial gruppe er han eller hun en del av? Dette er bare en liten del av de spørsmål som kan hjelpe deg å forme dine kreasjoner.  

Start med din karakters egenskaper

De personen du utvikler er uadskillelig fra de kvaliteter og egenskaper du skaper sammen med den. En stor hjelp til å avgjøre et navn på din karakter kan være å bestemme hans eller hennes moral, personlige historie, yrke og generelle oppførsel. På denne måten vil figurene dine være mer enn bare navn; de vil være levende, pustende individer med motiv, håp, og drømmer.

Vurder en sunn liten dose symbolikk

En av de viktigste spørsmålene du vil stille deg selv som forfatter er ikke hva du skal skrive, men hvorfor du skal skrive din tekst på den måten du ønsker. Ta deg tid til å gjøre noen undersøkelser om navnene og deres opprinnelse – det kan lønne seg, big time. De to navnene jeg foreslo i artikkelens innledning var ingen tilfeldighet – de passer den type karakterer som jeg har beskrevet her. Kalasag er tagalog-ordet for “skjold”. Leon Schwerter er en kombinasjon av det greske grunnordet for “løve”, og den tyske flertallsformen av “sverd”.

Ikke la det bekymre deg for mye

Jeg leste nylig en historie en forfatter fortalte om sitt siste arbeid. Hovedpersonen i denne romanen var en japansk advokat med etternavnet “Kwan”. Til forfatterens ergrelse skrev en av bokens fans til henne etter utgivelsen og informerte om at “Kwan” var et kinesisk etternavn. Etter å ha bestemt seg for å gjøre dypere research under sitt neste prosjekt, tok hun det på strak arm, og la til den nødvendige bakgrunnshistorien for å rasjonalisere karakterens etternavns særhet.

Å fylle inn de nødvendige rollene i en historie er ofte en av de vanskeligste delene av skriving. Men det trenger ikke å være sånn. Stå på og finn ditt eget spesielle system for å skape det perfekte navnet for hver karakter. Mest av alt; vær sikker på at det er et navn du liker – i løpet av skrivingen er du mest sannsynlig nødt til å se på det ganske ofte.

Del din prosess og andre flotte skrivetips i kommentarfeltet. Jeg vil gjerne høre fra deg.