Hvordan finne en god boktittel

En av de første erfaringer med skrivesperre mange forfattere vil ha er når de står overfor oppgaven med å plukke ut en tittel på en bok eller serie i seg selv. Hver og en forfatter har hatt dette dilemmaet, og alle har møtt utfordringen med å finne ett enkelt ord eller uttrykk som beskriver selve essensen i boken som er i ferd med å bli lest. Bokens tittel er kanskje den viktigste delen av boken, da den i stor grad bestemmer hvem som vil ta boken ned fra hyllen, og hvem som vil passere den. Med dette i bakhodet synes forfattere det er svært vanskelig å fastslå en eksakt tittel som best viser kjernen i deres historie. Selv om oppgaven er vanskelig, er det noen enkle trinn som kan følges for å gjøre prosessen litt mer definert, og litt enklere å hanskes med:

Blir det en bok eller serie?

Det første spørsmålet du må stille deg selv er: skal det bli en roman, en trilogi, eller en utvidet serie? Vi skal i denne artikkelen diskutere følgende trinn som om du er i ferd med å gi navn til en serie, men de er like gyldige for kortere fortellinger. Hvis det skal bli en enkelt roman, bør tittelen fange essensen av den boken alene. Følg med på de neste trinnene med det perspektivet, og det vil hjelpe til å tilpasse dem til formålet med med en enkelt bok eller roman.

Ønsker du en tittel som indikerer at det er en serie?

Noen seriebøker har et felles navn i hver tittel for å vise at hver bok er en del av en serie, som “Percy Jackson”-serien, hvor hver bok inkluderer navnet Percy Jackson på coveret. Andre serietitler høres flotte ut uten å inkludere det faktum at de tilhører en serie. Vurder omfanget av serien din, og bestem selv hvilket navn du synes passer dine bøker.

Hvilke karakterer vil bli omtalt i serien?

Hvis historien allerede er planlangt, eller hvis du allerede er ferdig med bøkene, og det bare gjenstår å navngi dem, kan du alltids ta i bruk navnet på en av hovedpersonene. Et eksempel på dette er “Harry Potter”-serien, som bare omfatter Harrys navn og en undertittel som beskriver hans eventyr. Dette kan være spesielt nyttig i barnebøker.

Hva kommer til å skje i løpet av serien?

 Vurder hva historien handler om, og se etter eventuelle tilbakevendende temaer eller objekter; hvis historien handler om en mann som er i en båtulykke, kan en tittel som “The Cay” (“Sandbanken”) fungere godt (som er en ekte roman, og verdt å lese), da det gir et svakt hint om hva som som vil skje i en bok eller serie uten å avsløre mye handling.

Vil du ha en eksentrisk tittel?

Forfatter Judy Blume har alltid vært kjent for sine kreative serie titler; med navn som  “Tales of a Fourth Grade Nothing” og “Double Fudge”, som hører til samme serie, er det klart hvorfor hennes historier er så tiltalende. Mange forfattere ønsker å vise dette i sitt arbeid, og det skal kun til at du følger disse trinnene i artikkelen for å komme opp med et uvanlig og fengende navn på en serie.